Az SM betegségről


Úgy élni, hogy bármely pillanatban elérhet egy újabb támadás, ami ledönt a lábamról, kórházba kerülök, munkahelyem, családom, gyermekem ellátatlan marad, nem szólva az elbocsátás fenyegető réméről,
nem könnyű dolog.
A kutatások eredményeként a folyamat ma már lassítható, és a romlás súlyossága csökkenthető. Lelki állapotunk karbantartható megfelelő életmód kialakításával, szellemi állapotunk általában nem követi fizikai romlásunkat.
A szklerozis multiplex krónikus, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége, melynek következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő, úgynevezett myelin. Döntően fiatal felnőttkorban jelentkezik, és az esetek felében a visszafordíthatatlan szövetkárosodás miatt rokkantsághoz is vezethet. A világon 2,5 millió embert érint ez a betegség. A fiatal felnőttek leggyakoribb idegrendszeri bántalma. A nők valamivel hajlamosabbak a betegségre, melynek első tünetei leggyakrabban a 20. és az 50. életév között jelennek meg.Az egyenlítőtől a sarkok felé haladva nő az előfordulási gyakoriság, valamiért inkább a fehér emberek betegsége. Európában átlagosan 10000 emberből 5-20 betegszik meg e kórban. Magyarországon 7-8000-re tehető a szklerosis multiplexes betegek száma.

Az SM pontos oka nem ismert, valószínűleg kialakulásában több tényező játszik közre. A szklerosis multiplex nem egyértelműen örökletes betegség, noha a családi előfordulás valószínűsíti. Az SM Nem fertőző!!

Tünetek
A tünetek, attól függően, hogy a gyulladásos góc az idegrendszernek épp melyik részét érinti, nagyon különbözőek lehetnek. A szem problémái , mozgáskoordinációs problémák ,bizonytalan járás, szédülés, a végtagokkal végzett mozgások ügyetlensége, a lábak gyengesége tűnhet föl. A beszéd lelassul, érthetetlenné válik, megváltozik a ritmusa. A betegség tüneteire jellemző, hogy rohamszerűen, – SM-es szakkifejezéssel és helyesírással élve shubokban – jelentkeznek, különböző valószínűséggel spontán gyógyulnak, vagy maradandóvá válnak.

Diagnózis
A betegség nem állapítható meg egyetlen tünetből, csak azok együtteséből. A betegség korai fázisában, gyenge tünetek mellett sem lehet pontos diagnózist felállítani, csak a betegség előrehaladtával. Ezért a diagnózis felállításával és közlésével az orvosoknak gondosan kell eljárnia, mivel nincs olyan teszt vagy vizsgálat sem, amely önmagában elegendő volna.

Hasznos tudnivalók
A testmozgás fontos és jótékony hatású, ennek mikéntjéhez és a mozgásprogramhoz érdemes orvos, hozzáértő gyógytornász segítségét kérni. A könnyű, mérsékelt megterheléssel járó sportok, mindazon testmozgás, amit a beteg könnyedén, jó közérzettel tud végezni, ajánlható. Szóba jöhet a lovaglás, úszás, kíméletes kondicionáló torna.