2012.03.24 - SM nap Miskolcon
 
 
Gyönyörű napsütéses reggelen vette kezdetét összejövetelünk. Bár ez a szombat munkanapnak számított, mégis 60 SM-es illetve hozzátartozója tisztelte meg a szervezőket és társait részvételével.
Első napirendként Nagyné Siraky Szilvia elnök számolt be az elmúlt 3 hónapban a vezetőség által végzett munkáról:

„A decemberi közgyűlésünkön szavaztuk meg, hogy székhelyet változtatunk, anyagi okokból felmondjuk a kórház területén bérelt irodát.
A bérleti viszonyunk január 1.-ével meg is szűnt, de ez azzal jár, hogy ezen túl a leveleinket sem adják postára díjmentesen.
Ezért kérek mindenkit, hogy ha van internet hozzáférése, nyisson e-mail címet magának, amit elég sűrűn nézegessen is, mert azon keresztül nagyon jól tudnánk tartani a kapcsolatot.
Ha elolvastátok az elektronikus levelet, csak két szóban jelezzetek vissza, hogy megkaptátok. Ezzel nagyon megkönnyítenétek a vezetőség munkáját.

Ha levelet küldtök, azt feltétlenül az új címünkre címezzétek:

B.-A.-Z. megyei SM Társaság 3571 Alsózsolca, Kossuth út 205.

Kérlek vegyétek komolyan a kiküldött meghívókban leírtakat. Ha időpontra kérünk visszajelzést, annak oka van. Most is kellemetlen volt, hogy 3-szor kellett módosítani az ebédrendelést.
A vezetőség időt, fáradságot nem kímél, hogy minél többet tudjon nyújtani a tagságnak, de ez csak akkor sikerülhet, ha ebben partnerek vagytok.
Tehát időben kérünk visszajelzést e-mail-ben, telefonon, vagy sms-ben.

Szintén a decemberi közgyűlésen szavaztuk meg, hogy a vezetőség vegye fel a kapcsolatot a másik országos SM egyesülettel. A tárgyalások lezajlottak, és örömmel tájékoztatlak Benneteket, hogy 2012. február 25.-étől a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületéhez az SMBOE-hoz tartozunk. Nagyon bízom benne, hogy jól tudunk majd együtt dolgozni, sok értékes közös programunk lesz, ami az egyesületünk hasznára válik.

Ami már biztos, hogy hamarosan fotópályázatot írnak ki amatőröknek és profiknak (fődíj 200ezer Ft). Ha valakit érdekelnek a részletek, jelezze felénk, és amint megkapjuk a kiírást, rögtön tájékoztatjuk. Fotósunkkal Pataky Lacival már előzetesben egyeztettem, neki kötelezővé tesszük a részvételt.

Májusban lesz az SM Világnapja.
Az a kérés, hogy a szabadba tartsuk meg. Helyszín, és program ötleteket várunk. Felmerült helyszínként a Csanyik, de a legjobb ötletnek Lillafüred bizonyult, ahova kisvonattal mennénk ki, ott egy bográcsozással koronáznánk meg a napot.  Jó volna, ha minél többen a családtagjaikat is rá tudnák beszélni, hogy velünk ünnepeljenek! Anyagi segítséget ígért hozzá az SMBOE.

Szintén itt kell megemlítenem, hogy az SMBOE-hoz kapcsolódik, azaz alapítvány is, akiknek képviselői, támogatói  eljöttek közénk.
Nagy várakozás előzte meg Dr. Kelemenné Szántai Anita (MSMBA) Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány elnökének és csapatának érkezését. Fáradtságot nem kímélve a klubülés ideje alatt lehetőséget biztosítottak ortopéd szakorvosi vizsgálatra, csontsűrűség mérésre. A szükséges segédeszközöket fel is írták, a mintákat le is vették, és a lehetőségekhez mérten anyagi segítséget is ígértek a felírt eszközök beszerzéséhez.
Nagy örömünkre, sokan éltek a lehetőséggel.
Ennek az alapítványnak a titkára a párunk által személyesen is ismert Nadabánné Benyik Éva, akinek napokban volt szemműtétje. Innen is gyors felgyógyulást, rövid lábadozást kívánunk.
Nagyon köszönöm Anitának, és a vele érkező csapatnak hogy felajánlották segítségüket.

Már majdnem kész az új honlapunk is. Elérhetősége: www.borsodsm.info
Látogassátok, mert minden újdonságot, aktualitást itt találtok meg leghamarabb.
Itt elolvashatjátok a klubülésen történteket, megnézhetitek a készült fényképeket… stb.
Egy kattintással már most át lehet csatlakozni az SMBOE honlapjára, ami nagyon napra kész, sok fontos információt, érdekességet tartalmaz.
Aki nem tudná, a  vezetőség elérhetőségét is itt találja.

Kicsit hagy dicsekedjek, hogy a tagkártyákat és a honlapunkat is a fiam, Nagy Zoltán szerkesztette, készítette nagy-nagy szeretettel, lelkesedéssel, Imre és az én instrukcióim alapján.

Tudom, hogy már sokszor mondtuk, de nem lehet elégszer, hogy segítsetek az 1%-ok gyűjtésében.
2011 évre már mindenkinek kellett szja-t fizetnie, tehát legalább a családtagokat, rokonokat, szomszédokat, barátokat győzzétek meg róla, hogy ne hagyják elveszni. Az egyesület minden forintot köszönettel fogad. Ebből, illetve a nagyon megszigorított pályázati pénzekből tudunk létezni, és nem mindegy, hogy hogyan.

A fiam készített szórólapokat is, amit erre a célra is fel lehet használni. Ha valakinek több kell, mert esetleg a munkahelyére is be akarja vinni, jelezze, postázunk.

Biztos értesültetek róla, hogy módosult a gyógyszerek felírása. Sok félreértés kering ezzel kapcsolatban.
A lényeg, hogy az orvosunk továbbra is felírhat egyszerre 3 havi gyógyszer adagot, de kiváltani egyszerre csak egy havit lehet.

Beszéltünk az átalakuló rokkantsági nyugdíjról. Már mindenkinek meg kellett kapnia a Nyugdíjfolyósítási Igazgatóságtól, hogy előzetesben hova sorolták, és kell-e kérnie a komplex felülvizsgálatot.
A felülvizsgálat után csak azok lesznek jogosultak rokkantsági-, vagy rehabilitációs ellátásra, akik legalább 40%-ban rokkantak.
Rehabilitációs hatóság állapítja meg, hogy a kérvényező melyik kategóriába kerül.

  1. Rokkantsági járadék:

- Automatikusan ide kerültek a jelenleg I.-II. csoportos rokkantak,
- és azok, akiknek kevesebb, mint 5 éve van az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig (57 évet betöltötték 2011. dec.31.-ig)
Nekik nem kell kérni a felülvizsgálatot, az Ő jelenlegi ellátásuk összege marad, és a nyugdíjaknak megfelelően fogják majd emelni.

  1. A felülvizsgálat után ide sorolják azokat, akiket nem rehabilitálhatónak minősítenek.

Az volna a cél, hogy ide soroljanak be Benneteket, ugyanis, e mellett az ellátás mellett kis szigorításokkal ugyan, de lehet munkát vállalni, de nem kell kötelezően munkát keresni.
Információm szerint 3 fontos dolog van, amire érdemes a felülvizsgálat során hivatkozni.

  1. Fáradékonyság: ezzel lehet indokolni, hogy nem vagyunk alkalmasak fizikai munkára.
  2. Gondolkodási nehézség: ezzel a szellemi munkára való alkalmatlanságunkat indokoljuk.
  3. Állapot ingadozás: arra jó, hogy a „jó” kinézetünket magyarázzuk.

A felülvizsgálatig feltétlenül menjetek orvosi vizsgálatra kezelő orvosotokhoz, és kérjétek meg, hogy a kezelő papírokon, zárójelentésen kiemelten szerepeljen az előbb említett 3 dolog.

Fontos, hogy 2012. március 31.-ig kell kérni minden érintettnek a komplex minősítésüket az új szabályok szerint, ellenkező esetben az ellátást május 1.-től felfüggesztik.

 

  1. Rehabilitációs járadék:

A 2011. december 31.-én III. rokkantsági csoportba, vagy rendszeres szociális segélyben, járadékban részesülők januártól automatikusan rehabilitációs ellátást kapnak.
Tudni kell róla, hogy alapesetben 3 évre lehet megállapítani, és csak egészségromlás esetén adnak újabb 3 évet, egyébként lejár.
Az ide soroltakat közmunkára is kötelezhetik, amelynek idejére az ellátást felfüggesztik. Kötelesek lesznek együttműködni a szakhatóságokkal, időközönként meg kell jelenni a hatóság előtt, aktívan munkát kell keresni, kötelesek elfogadni a felajánlott képzést, közmunkaprogramban kell részt venni, kötelesek elfogadni a megfelelő munkahelyre szóló állásajánlatot.

A rehabilitációra javasoltakat két csoportba sorolják:

  1. ha tartós rehabilitációt igényel az állapota, akkor a közmunkás minimálbér összegével megegyező összeget kapna. (57.000,- Ft)
  2. ha rehabilitációval helyreállítható az állapota, akkor a közfoglalkoztatási minimálbér 50 %- a (28.500,- Ft) jár.

Ezt is minden évben a nyugdíjjal megegyezően emelik – legalább is most ezt mondják.

Mind a rokkantsági-, mind a rehabilitációs járadékban részesülők elveszítik utazási kedvezményeiket. Április 1.-től csak a korhatárt betöltött nyugdíjas jogosult utazási kedvezményre.
Ha viszont valaki eléri a korhatárt, ami 62-65 év között van (születési dátumunktól függően), akkor utazási kedvezményt kap, de elveszti a közgyógy ellátásra való jogosultságát.

Sajnos a közlekedési támogatás is nagyon átalakult, valamint a gépjármű beszerzés feltételei is nagyon megszigorodnak. Hát itt sem a betegek érdekeit helyezték előtérbe.
Ezzel kapcsolatban Szabó Lajosné Magdika próbált segíteni nekünk pár értékes tanáccsal, ötlettel. Ha kérdésetek van, keressétek e-mailben, telefonon.

Alelnökünk, Varga Imre elmondta, amit az üdülési utalványról sikerült kinyomoznia. A felhasználásával kapcsolatban megtalált 10 helyet, ahol az utalványokat fel lehet használni. Kérdéseitekkel kapcsolatban bátran keressétek.”

A program sűrű volt, de mindenki feszülten hallgatta Dr. Cseh Botond patronáló főorvosunkat és a Neki segédkező Horváth Emese főnővért. Még a régóta beteg tagtársak is sok új dolgot hallhattak.

Anga János banki szakember az árfolyamgátról mondott pár nagyon praktikus dolgot.

Ezen a klubülésen ünnepélyes keretek között vehették át elkészült tagsági kártyájukat azok, akik rendezett tagsági viszonnyal rendelkeztek.
A tagkártya elsősorban az összetartozásunkat jelképezi, de egy esetleges balesetnél, rosszullétnél olvasható rajta, hogy melyik kórház kezel. Továbbá tárgyalásokat folytatunk, hogy a kártya felmutatója bizonyos helyeken kedvezményeket, elsőbbséget kapjon.
(Próbálkozunk gyógyszertárnál, szemüvegkészítésnél, étteremnél,.. stb.)

Szerény ajándékkal felköszöntöttük azokat a személyesen megjelent tagtársainkat, akik ebben a negyedévben ünneplik születésnapjukat. Ezzel hagyományt szeretnénk teremteni. Megható esemény volt.

Nagy sikere volt a meghirdetett süteménysütő versenynek.
Eddig is szokás volt, hogy páran, saját maga sütött süteménnyel kedveskedtek a megjelenteknek. Ezen a szokáson felbuzdulva hirdettük meg a süteménysütő versenyt. 23 betegtársunk időt, pénzt, fáradságot nem kímélve vett részt ebben a nemes vetélkedőben és nem mellesleg hozzájárultak ahhoz, hogy összejövetelünk még családiasabb legyen.
A teljesen pártatlanokból álló, 3 főből álló zsűri döntése alapján Gottfriedné Szakálos Zsuzsanna „két pudingos” remekműve lett a legjobb, kapta a díjat.

A finom frissen feltálalt ebéd elfogyasztása után a szokásos tombolasorsolással, beszélgetéssel zárult összejövetelünk.
tombola fődíjai egy automata kávéfőző, és egy kisebb méretű, de annál értékesebb Szabóné Magdika által felajánlott parfümcsomag. (Mindkettő 10 ezer forint körüli értéket képviselt), illetve a legértékesebb díj, a Lavotháné Bíró Annamária tagtársunk által felajánlott 2 főre szóló, 3 éjszakás pihenési lehetőség a Rókabérc Vadászházban.