Úgy élni, hogy bármely pillanatban elérhet egy újabb támadás, ami ledönt a lábamról, kórházba kerülök, munkahelyem, családom, gyermekem ellátatlan marad, nem szólva az elbocsátás fenyegető réméről, nem könnyű dolog.
A kutatások eredményeként a folyamat ma már lassítható, és a romlás súlyossága csökkenthető. Lelki állapotunk karbantartható megfelelő életmód kialakításával, szellemi állapotunk általában nem követi fizikai romlásunkat.
1992 óta rendelkezünk olyan szerekkel amelyekkel ugyan nem lehet meggyógyitani az immunrendszer tévedését, de legalább csökkenteni lehet  annak aktivitását, aminek hatására kevesebb góc alakul ki, és a károsodásból eredő rokkantság késleltethető. A beteg érdeke, hogy minnél előbb induljon a kezelés, mikor még megfogható jelei az immuntámadásnak nincsenek. A betegség kezeléskor cél az idegszálakat pusztító gyuladásos folyamat erejének,és gyakoriságának csökkentése. Ezt akkor kell tenni, amikor még a betegség a kezdetén tart, amikor a gyulladásos gócok okozta károsodás nem hozott létre maradandó tüneteket. A kezelés azonban nagyon drága, (1,5-2 millió FT/fő/év), ezért térítésmentesen csak azok kapják akik a szigorú beválasztási feltételeknek megfelelnek. Ez a betegek kb. 10%-a. Reménykedjünk benne, hogy mihamarabb hatásos, és mindenkinek hozzáférhető gyógyszerrel segíti a tudomány az S.M. betegek életét.

Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete
B.-A.-Z. Megyei Kórház - Miskolc
MSMBA